2min

Tags in dit artikel

, ,

Kingston maakte op de CeBIT bekend met een 30GB-model te komen van de populaire "SSDNow"-serie. Door het wegvallen van de 40GB-versie is dit een welkome vervanger voor een bootschijf.


Tijdens een gesprek met een tweetal engineers van Kingston werden we erop gewezen dat er een aantal producten zullen worden uitgefaseerd. Daarvoor in de plaats komen de nieuwere G2 SSDnow SSD’s. Het 30GB-model zal beschikken over een Toshiba-controller met TRIM-ondersteuning. De schijf moet wel even in het juiste perspectief gezien worden aangezien hij gericht is op de main-consumer. Voor een prijs van minder dan €90 kan de bootschijf worden aangeschaft. Wil je echte performance dan kun je natuurlijk overwegen een tweetal SSD’s te installeren.

Specificaties van de SSD zijn als volgt, leessnelheden tot en met 180 MB/s en schrijfsnelheden tot 50 MB/s. Uiteraard worden de SSD’s standaard voorzien van de drie jaar garantie die binnen het bedrijf geldt. Verder zullen er versies komen van de G2 SSDNow+ tot en met 512 GB. Er zal één SSD uitkomen met een JMicron-controller (entry-level) en een aantal met een Toshiba-controller en alleen de duurdere SSD’s (bestaande SSD’s) beschikken over een Intel-controller.

RAID met SSD

Kingston liet bovendien een testopstelling zien met een nieuwe Asus P7P55G-E moederbord waaraan zes solid state disks waren verbonden. Vier van de zes waren rechtstreeks op een Intel PCIe-controller aangesloten (in een x16-slot) met 128MB geheugen. Bovendien zijn er twee 256GB-SSD’s verbonden met de onboard controller van het moederbord.


De 1TB-configuratie deed bij het kopiëren van een 40GB-bestand een gemiddelde snelheid van 700 MB/s. Opstarttijd van de 512GB-configuratie was slechts vijftien seconden gebruik makend van Windows 7 (schrijven 300 MB/s). De specificaties van de gebruikte 256GB-SSD’s zijn als volgt, 230 MB/s lezen, 180 MB/s schrijven. De 256GB G2 SSDNow+ maakt gebruik van een Toshiba-controller.


Behalve enkele SSD’s zit het bedrijf ook te denken aan een ’twin-pack’ wat zoiets moet zijn als een RAID-kit. Daarnaast zou het bedrijf nog dit jaar een 1.8-inch SSD op de markt willen brengen en de eerste USB 3.0 behuizingen willen produceren. Of dat laatste er ook daadwerkelijk zou komen moesten we nog even afwachten.