Aankomende donderdag gaat Apple iPhone OS 4.0 introduceren. Het bedrijf stuurde hiervoor afgelopen maandag uitnodigingen aan de media. Tijdens de besloten bijeenkomst zal het bedrijf meer duidelijkheid geven over de toekomst van het iPhone OS, zo laat Apple in de uitnodiging weten.


Hoewel Apple nog geen toezeggingen over de functies van iPhone OS 4.0 heeft gedaan, is de verwachting dat het bedrijf een aantal belangrijke functies zal introduceren. Uit de geruchten blijkt onder meer dat multitasking op de rol zou staan. Hiermee moet het mogelijk worden om meerdere applicaties tegelijkertijd te draaien, een veelgehoorde wens van veel iPhone-gebruikers.

Daarnaast zou het nieuwe iPhone-besturingssysteem ook een universele inbox voor alle e-mailaccounts krijgen, zo bevestigde Apple-topman Steve Jobs aan een iPhone-gebruiker in een van zijn korte e-mails. In een andere e-mail bevestigde Jobs ook dat het in iPhone OS 4.0 mogelijk zal worden om contactpersonen op het homescherm te plaatsen, zodat bijvoorbeeld eenvoudig een belletje gepleegd kan worden.

Als iPhone OS 3.2, de versie waar de iPad op draait, een indicatie is voor de functies van iPhone OS 4.0 dan zou dat kunnen betekenen dat het ook mogelijk zal zijn om een eigen achtergrond op het homescherm in te stellen. Mogelijke erft het nieuwe iPhone OS ook nog een aantal andere functies van iPhone OS 3.2. Naar verwachting zal iPhone OS 4.0 naast de iPod touch en de iPhone ook ondersteuning bieden voor de iPad.

Waarschijnlijk zal iPhone OS 4.0 aankomende donderdag niet meteen voor iedereen te downloaden zijn. Naar verwachting stelt Apple een eerste bèta van het nieuwe iPhone OS aan ontwikkelaars beschikbaar om hun applicaties compatibel te maken. De nieuwe software zal dan waarschijnlijk in juni of juli voor iedereen beschikbaar komen. Het is nog onduidelijk welke toestellen iPhone OS 4.0 zal ondersteunen, maar naar verwachting zullen de iPhone 3GS en mogelijk ook de iPhone 3G compatibel zijn.

Deze zomer komt Apple waarschijnlijk ook met een geheel nieuwe iPhone, die volgens geruchten iPhone HD zou gaan heten. Naar verluidt zal het nieuwe toestel een groter scherm (960×640 pixels) hebben en aangestuurd worden door dezelfde chip die ook in de iPad zit, de Apple A4. Ook een 5-megapixel-camera, aluminium behuizing en een camera op de voorzijde zouden tot de nieuwe functies behoren.