Eind vorige week werd duidelijk, dat het iPhone OS alsnog ondersteuning krijgt voor het draaien van meerdere applicaties tegelijkertijd, beter bekend als multitasking. Apple zou hiervoor inmiddels een complete oplossing hebben ontwikkeld, zo verklaarden bronnen tegenover AppleInsider.

Verschillende mensen, die volgens de website een goede reputatie hebben, lichtten hierover een tipje van de sluier op. Vanuit het perspectief van de gebruiker wil Apple een multitaskingmanager bieden, die gebruikmaakt van technologie uit Apples eigen Mac OS X-besturingssysteem. Hoe dat precies in zijn werk gaat wilden bronnen alleen of-the-record vertellen, omdat de iPhone Software 4.0 nog onder ontwikkeling is en naar verluidt nog een ‘hele weg’ te gaan heeft voordat het klaar is voor dagelijks gebruik.

De tipgevers wisten ook niet te onthullen hoe de nieuwe technologie ervoor gaat zorgen dat het gebruik van resources en de accu – naast beveiliging een van de meest geopperde bezwaren tegen multittasking – beperkt zal blijven. Om de kritiek op het ontbreken van multi-tasking bij de introductie van iPhone OS 3.0 enigszins in te dammen, introduceerde Apple Push Notifications, een soort tussenoplossing waardoor applicaties, zonder op de achtergrond actief te zijn, toch up-to-date kunnen blijven.

Het iPhone OS zelf is in zijn huidige staat prima in staat om meerdere applicaties tegelijkertijd te draaien, maar Apple heeft dit beperkt tot enkele applicaties en functionaliteit die standaard met de software meegeleverd wordt. Zo is het wel mogelijk om muziek vanuit de iPod-applicatie op de achtergrond te draaien terwijl je een e-mail schrijft, maar is het niet mogelijk om internetradio te luisteren terwijl je op het internet surft.

Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom mensen hun iPhone of iPod touch van gekraakte software voorzien die wel deze multitasking-functionaliteit biedt, het zogenaamde jailbreaken. Hieraan kleven echter ook nadelen. Zo kan de software traag worden, vastlopen of gehackt worden als mensen niet over de vereiste kennis van zaken beschikken, zoals enige tijd geleden duidelijk werd toen een student het wereldnieuws haalde door iPhones en iPod touches te voorzien van een waarschuwingstekst.

Verschillende ontwikkelaars hebben van Apple een bevestiging gehad dat de nieuwe iPhone-software er aan komt en dat het bedrijf ‘grote veranderingen’ in petto heeft, maar onduidelijk is wanneer Apple die zal onthullen. Normaal gesproken organiseert Apple elk jaar in maart een kleinschalig evenement om de nieuwe software te introduceren, maar nu we al halverwege maart zijn lijkt dat steeds onwaarschijnlijker.

Momenteel is Apple druk bezig om iPhone OS 3.2, dat vooralsnog specifiek voor de nieuwe iPad bedoeld is, gereed te krijgen. Afgelopen vrijdag startten in de Verenigde Staten de voorverkopen voor het nieuwe Apple-product, dat vanaf 3 april verkrijgbaar zal zijn. Evenals bij de iPad zal Apple geen nieuwe iPhone-software lanceren zonder deze voor testdoeleinden eerst aan ontwikkelaars beschikbaar te stellen. iPhone OS 4.0 zal voorlopig dan ook even op zich laten wachten.