2min

Afhankelijk van hoe je het bekijkt gaat het of heel slecht of heel goed met Microsofts browser. Internet Explorer 9 heeft in een jaar tijd flink wat marktaandeel gewonnen en is sinds december de browser-versie met het grootste marktaandeel. Internet Explorer als geheel blijft echter dalen, in december verloor Microsoft opnieuw 0,9% marktaandeel en staat het nu op 51,9 procent.

Op basis daarvan valt dus redelijk goed te voorspellen dat de kans groot is dat het marktaandeel van alle Internet Explorer versies te samen onder de 50 procent duikt in maart van 2012. In 3 maanden tijd 1,9 procent verliezen is zeer reëel op basis van de cijfers van december.

Waar een verliezer is moet ook een winnaar zijn en dat is Google’s browser Chrome, waar Mozilla’s Firefox elke maand vrijwel gelijk blijft of iets daalt weet Chrome elke maand opnieuw marktaandeel te winnen. In december pakte Chrome de volledige 0,9 procent die Internet Explorer verloor.

De grote vraag is natuurlijk wanneer Chrome stopt met groeien of wanneer Internet Explorer stopt met het verliezen van marktaandeel. Microsoft lijkt hier een plan voor te hebben, het heeft namelijk besloten om deze maand alle oude versies van Internet Explorer te gaan updaten mits de gebruiker of systeembeheerder expliciet heeft aangegeven dat dit niet mag.

Zo zullen alle Windows XP pc’s worden bijgewerkt naar Internet Explorer 8 en zullen alle Vista en Windows 7 pc’s worden bijgewerkt naar Internet Explorer 9, mits dus expliciet is aangegeven dat dit niet mag. De kans is groot dat Internet Explorer dan minder hard marktaandeel zal verliezen dan nu het geval is.

Als we Internet Explorer 9 namelijk vergelijken met Chrome, dan zal er voor de gemiddelde internetter weinig verschil te ontdekken zijn. Het uiterlijk van beide browsers is niet extreem anders. De meeste webpagina’s laden in beide browsers prima en Chrome is weliswaar iets sneller maar ook dit is met het blote oog moeilijk waar te nemen.

Veel ICT’ers en webontwikkelaars zijn minder positief over Internet Explorer omdat de ontwikkeling en de mogelijkheden van de browser veel minder is dan die van bijvoorbeeld Google Chrome of Mozilla’s Firefox. De gemiddelde internetter zal het echter minder uitmaken en dat is de groep die nu voornamelijk nog met een verouderde versie van Internet Explorer werkt.