2min

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van Internet Explorer is opnieuw gedaald. Het marktaandeel van Microsoft komt inmiddels akelig dicht in de buurt van 50 procent. Gelukkig voor Microsoft blijft Windows wel het populairste besturingssysteem.

Dit blijkt uit een onderzoek door het bureau Net Applications uit de Verenigde Staten. Een klein lichtpuntje voor Microsoft is dat Internet Explorer 9 het marktaandeel van Opera al voorbij is. Het aandeel van Internet Explorer 9 bedraagt 2,41 procent, terwijl de browser van Opera niet verder komt dan 2,14 procent. Klein verschil is wel dat Opera al veel langer op de markt is dan Internet Explorer 9. IE9 is nu pas een goede maand op de markt.

Ook Mozilla moest afgelopen maand inleveren aan marktaandeel. Zijn browser zakte van 21,8 procent naar 21,6 procent. Opvallend is wel het grote aandeel Mozilla Firefox-gebruikers dat inmiddels al versie 4.0 gebruikt. Deze kwam lager uit dan Internet Explorer 9, maar heeft al wel 5,6 procent van de gebruikers aan zich weten te binden. De browsers van Google en Apple stegen beide in aandeel. Google Chrome steeg van 11,6 naar 11,9 procent. Het aandeel van Apples Safari ging van 6,6 procent naar een aandeel van 7,2 procent.

Ondanks dat Microsoft terrein blijft verliezen op de browsermarkt heeft het nog wel het populairste besturingssysteem in handen. Zo bezit Microsoft momenteel de eerste en tweede plek in de markt van de besturingssystemen. Op de eerste plek staat Windows XP met 53,2 procent. Windows 7 volgt op een tweede plek met een aandeel van 25,1 procent. In Nederland zijn Windows 7 en Windows XP momenteel beide ongeveer even groot met een marktaandeel rond de 33 procent.