3min

Research in Motion (RIM), het bedrijf achter de populaire Blackberry telefoons is bezig met een nieuw toestel met touchscreen om beter te kunnen concurreren met de iPhone van Apple, ook is RIM bezig met een tablet, welke zich waarschijnlijk meer op de zakelijke gebruiker zal richten.

Volgens de Wall Street Journal is RIM bezig met een touch-screen toestel met uitschuifbaar toetsenbord, op dit toestel zal ook de allernieuwste versie van het Blackberry besturingsyssteem komen te staan welke ook moet gaan zorgen voor een flinke verbetering. RIM doet een soort van inhaalslag, zo wisten bronnen rond de krant al te melden dat het populaire swipen, wat op de iPhone is ontstaan, ook mogelijk wordt op de Blackberry. Verder zou het nieuwe toestel beschikken over een 5 megapixel camera en 4 GB aan opslagcapaciteit.

Naast een nieuw toestel is Blackberry ook begonnen met de ontwikkeling van een eigen tablet, volgens de bronnen rond de krant kiest Blackberry echter voor een andere methode, zij ontwikkelen een tablet die verbinding maakt met het 3G-netwerk via een Blackberry telefoon. Waarschijnlijk zal WiFi ook tot de mogelijkheden behoren. RIM zou overwegen om al aan het einde van dit jaar deze tablet te lanceren.

RIM wilde echter niet in gaan op deze bronnen rond het bedrijf. RIM zegt dat ze nooit reageren op speculatie en geruchten, het enige wat ze kwijt wilden is dat er een nieuwe Blackberry telefoon komt met nieuwe software en een nieuwe browser maar dat dit pas na 30 september 2010 zal zijn. Voorlopig willen ze nog geen details kwijt of de specificaties van dit toestel, wat betreft de tablet, er is nooit gesproken over een tablet.

Hoewel Blackberry zich voornamelijk richt op de zakelijke markt en sommige mensen het idee hebben dat dit een kleine speler is, verkoopt RIM wereldwijd de meeste smartphones na Nokia. Afgelopen jaar pakte RIM een wereld marktaandeel van 19% op de smartphone, aldus het onderzoeksbureau Strategy Analytics.

Het tij lijkt echter te keren voor RIM, in Noord Amerika beginnen de verkopen al terug te lopen door het grote succes van de iPhone en de Android telefoons welke een enorm grote appstore bieden met extra mogelijkheden, ook de touch-screens zijn erg populair en RIM heeft slechtst twee toestellen met een touchscreen, namelijk de Blackberry Storm en de opvolger daarvan.

RIM wil met haar nieuwe besturingssysteem terrein gaan terugwinnen, zo hebben ze alle klachten over haar huidige besturingssysteem goed bekeken en opgelost. Het swipen is overgenomen van Apple, het wordt nu ook mogelijk om veel gebruikte applicaties met een icoontje op het hoofdscherm te plaatsen, ook wordt het mogelijk om te swipen met het hoofdscherm, waardoor je meerdere hoofdschermen kan aanmaken, het lijkt erop dat RIM alle functies die de iPhone en Android al hebben, nu worden overgenomen en uitgerold binnen het Blackberry OS.

Tot slot is RIM nog bezig met een nieuwe internet browser voor op hun besturingssysteem welke in staat moet zijn om veel sneller webpagina’s te renderen dan de huidige browser kan.