2min Devices

Samsung presenteert vierde generatie 3D-VNAND en 2,5 inch 32TB SSD

Samsung heeft op de Flash Memory Summit in Santa Clara zijn vierde generatie 3D-VNAND-geheugen gepresenteerd. Het gaat om TLC-NAND-geheugen (triple cell) dat uit 64 lagen bestaat en waarmee de Zuid-Koreanen chips kunnen produceren van 512Gbit. Samsung heeft op basis van het nieuwe geheugen al een 32TB-SSD aangekondigd in een 2,5 inch-behuizing. Het einde van de HDD is echt nabij.

Samsung heeft de afgelopen jaren enorme stappen voorwaarts gezet met zijn flashgeheugen en dat innovatietempo lijkt vooralsnog niet af te nemen. Met de presentatie van de vierde generatie 3D-VNAND laat de Zuid-Koreaanse fabrikant zien dat ze momenteel marktleider zijn en die positie niet zomaar uit handen gaan geven.

Het nieuwe TLC-geheugen bestaat uit maar liefst 64 lagen, waardoor er chips geproduceerd kunnen worden van 512Gbit en als deze worden gecombineerd behoort een SSD van 32TB tot de mogelijkheden. Deze SSD zal in 2017 op de markt worden gebracht. Het prijskaartje zal niet voor iedereen te betalen zijn, maar dat hoeft ook niet. Het feit dat Samsung in staat is om een SSD van een dergelijke capaciteit te produceren in een 2,5 inch behuizing, betekent ook dat het goedkoper wordt om SSD’s te produceren met minder opslagcapaciteit zoals 1TB of 4TB. Fabrikanten zijn inmiddels al zover dat de 128GB-modellen in veel gevallen worden geschrapt en 256GB is nu het meest verkochte model, dat zou volgend jaar weleens 512GB of 1TB kunnen zijn.

Samsung heeft nog niet bekendgemaakt wat voor consumenten en MKB-producten we kunnen verwachten met de nieuwe 3D-VNAND-chips, maar we gaan er vanuit dat er de nodige 2,5 inch SSD’s en M.2-SSD’s op komst zijn. Waarbij waarschijnlijk meer opslagcapaciteit voor minder geld zal worden aangeboden.

Samsung heeft ook wat inzicht gegeven in de toekomst, het verwacht de komende jaren nog flink te kunnen innoveren met de geheugenchips en denkt in 2020 een 2,5 inch SSD van 100TB te kunnen produceren. Verder komt het bedrijf met een zakelijke Z-SSD, deze zou beschikken over nog sneller geheugen en een aangepaste controller, waardoor de lees en schrijfsnelheden flink stijgen. Exacte details maakte Samsung nog niet bekend. We verwachten later dit jaar meer te horen van Samsung over zijn nieuwe VNAND-geheugen en de mogelijkheden ervan.

Bron:Samsung