1 min

Het Copyright Office van de overheid van de VS heeft het jailbreaken en het rippen van dvd’s gelegaliseerd.

Hiermee komt het Library of Congress terug op een beslissing gemaakt in 1998, toen het eigenaren verbood om hun mobiele telefoons te unlocken.

Het proces genaamd jailbreaken wordt bijvoorbeeld gebruikt door iPhone-gebruikers die een andere provider willen of een applicatie buiten de App Store om willen installeren. Overigens mag het jailbreaken om van provider te wisselen alleen als dit door ‘de provider is geautoriseerd’.

Jailbreaken gebeurt overigens al heel vaak. De Amerikaanse T-Mobile heeft zoveel iPhones geactiveerd dat het er maar technische ondersteuning voor is gaan aanbieden.

Hoewel het doorbreken van de veiligheidsmaatregelen van bijvoorbeeld Apple, Samsung en Motorola nu dus legaal is, kunnen bedrijven er nog wel voor kiezen om dan geen garantie meer te geven.

Daarnaast is het onduidelijk of ook custom-ROM’s nu geïnstalleerd mogen worden op telefoons. Firmware valt onder intellectueel eigendom en indien het gewijzigd wordt, beschouwen telefoonfabrikanten dit als inbreuk.

Naast het legaliseren van jailbreaken heeft het Copyright Office het ook toegestaan om dvd’s voor onderwijsdoeleinden te kopiëren en om e-books door hardware voor te laten lezen. Ten slotte mag zelfs beveiliging van pc-games worden omzeild, maar alleen als het gaat om het testen of uitproberen van de beveiliging.

De opgestelde regels van het Copyright Office gelden alleen voor de Verenigde Staten en mogen in rechtszaken gebruikt worden.