Het zogenoemde jailbreaken van smartphones en tablets moet legaal worden gemaakt. Dat vindt de Electronic Frontier Foundation (EFF).

Deze Amerikaanse beweging voor consumentenrechten in elektronica is van mening dat gebruikers van smartphones en tablets de kans moeten krijgen om software te gebruiken die zij willen en niet welke de fabrikant hun oplegt. De EFF vind dat hier de wet op aangepast moet worden. Hiervoor hebben zij een uitzondering aangevraagd bij het Copyright Office. Deze uitzondering zal dan moeten worden gemaakt in de Digital Millenium Copyright Act(DMCA).

EFF-directeur Corynne McSherry stelt dat "hobbyisten die hun apparatuur aan willen passen zodat ze bepaalde softwareprogramma’s af kunnen spelen wettelijke bescherming moeten krijgen". Naast de aanvraag bij het Copyright Office doet de EFF ook een beroep op hardwareleveranciers om hun producten zo open mogelijk te maken.

Volgens de groep heeft het jailbreaken namelijk meer positieve kanten dan dat zij denken. EEF-activist Trevor Timm is van mening dat de gemeenschap rondom het jailbreaken al meerdere malen verbeteringen heeft aangebracht in de gebruikerservaring van de smartphones.

Bij het jailbreaken van een smartphone of tablet worden de door de fabrikant opgelegde restricties van het toestel verwijderd. Hierdoor wordt het vaak mogelijk om bepaalde software te draaien of meer aan te passen binnen het besturingssysteem. Zo zullen iPhone-bezitters Cydia installeren om vanuit daar applicaties van derden te installeren en verkrijgen Android-gebruikers root-toegang.