2min Devices

Nieuwe smartphones lopen mogelijk vertraging op

Door diverse tekorten in de voorraden van een aantal halfgeleiders loopt de productie van diverse smartphones terug. Hierdoor zullen een aantal nieuwe toestellen zeer beperkt of later op de markt komen dan in eerste instantie gepland.

Nieuwe smartphones lopen mogelijk vertraging opAls we kijken naar bijvoorbeeld Motorola, die kampen met een gebrek aan geheugenchips, camerasensors en halfgeleiders die de touchscreens aansturen.

Het probleem zit hem bij de halfgeleiderfabrikanten, deze hebben het afgelopen jaar hun productiecapaciteit verkleind door de recessie, alleen de verkopen van smartphones zijn gewoon doorgegaan, en tot op heden waren er genoeg voorraden. Inmiddels beginnen de voorraden te slinken en als de productie capaciteit niet snel wordt verhoogd dan zal de productie bij diverse smartphones fabrikanten stil komen te liggen omdat bepaalde onderdelen echt niet meer leverbaar zijn.

Apple die recent de iPhone 4 en de iPad lanceerde heeft in korte tijd miljoenen exemplaren verkocht wat ook aardig in de voorraden in hakt. Nu moeten die producties van diverse halfgeleiders worden verhoogd.

Volgens de branchvereniging van halfgeleiders, de SIA, is er geen algemeen te kort aan chips maar er hoeft slechts één van de benodigde chips te ontbreken en de fabricage van een product komt stil te liggen. Volgens de branchvereniging hebben de fabrikanten nog tot het einde van het jaar nodig om alle capaciteit van alle onderdelen weer op niveau te brengen. Hierdoor kunnen er tot het einde van het jaar nog diverse vertragingen optreden doordat bepaalde halfgeleiders niet leverbaar zijn. De productiecapaciteit zit inmiddels weer op z’n 96 procent, vorig jaar tijdens het dieptepunt van de recessie lag deze op 56 procent.