2min

Het jaar 2011 moet een goed jaar worden voor AMD, dan komt er namelijk een hele reeks processoren gebaseerd op de twee nieuwe architecturen uit. De Bulldozer processoren zijn bedoelt voor de server, notebook en desktop markt. Terwijl de Bobcat bedoelt is voor de nettops, netbooks en andere mobiele apparatuur.

Bobcat gaat uitkomen op het 32 nm-procedé en wordt ook wel Ontario genoemd. De eerste APU (Accelerated Processing Unit) welke op de x86-architectuur gebouwd is. Deze single core CPU heeft een interne geheugencontroller en interne GPU-core. Zoals hieronder in de afbeelding te zien is verbruikt de Bobcat in sommige gevallen minder dan één watt per core. Het L2-cache van de processor zal 512kB bedragen. De Bobcat processor zal geen snelheidsrecords gaan breken, maar zal een erg scherpe concurrent worden van de Intel Atom processor.



De processor reeks die moet gaan concurreren met de Sandy Bridge-gebaseerde processor van Intel is de Bulldozer. Deze moet erg interessant worden voor de consument. De eerste Bulldozer processor zal uitkomen op het 32 nm-procedé en zal het eerste te vinden zijn in de servermarkt hierbij doelend op de ‘Interlagos’ en ‘Valencia’ Opteron platforms, later volgen de processoren voor de desktop markt.





De processoren zijn opgebouwd uit modules van twee cores, elke core heeft een eigen L1-cache en een integer scheduler. Het L2-cache van de processoren is gedeelt binnen de modules en het L3-cache en de geheugencontroller worden gedeelt over de modules. Elke core heeft een viertal integer-pipelines, een gedeelde floating point scheduler en twee 128 bit-fmac’s.

De laatste nieuwe functie die AMD in de processoren heeft weten te verwerken is de mogelijkheid om meerdere cores aan één thread te laten werken, hiermee heeft AMD een vergelijkbaar systeem als Intels HyperThreading ontwikkeld.