1 min

Verschillende partijen pleiten voor een veiling van alle mobiele frequenties in 2011 of uiterlijk 2012. De huidige plannen zijn om alle mogelijke frequenties pas in 2017 te verkopen in twee veilingen.

Economische Zaken zou zelf twee momenten inplannen om uiteindelijk alle frequenties te verkopen, de eerste veiling zou in 2015 plaatsvinden terwijl de tweede veiling in 2017 af wordt gerond. Voor verschillende partijen is dit onnodig lang. Om deze reden zouden uitgaven voor bijvoorbeeld een 4G-netwerk niet verantwoord zijn. Wanneer alle frequenties verdeeld zijn zouden partijen als T-Mobile, KPN en Tele2 eerder willen beginnen aan de uitrol van een 4G-netwerk. Dit werd duidelijk tijdens de ‘Wie biedt?’-vergadering die KPN organiseerde afgelopen maandag.

De 800/900 MHz-band is voor velen cruciaal. Nieuwkomers hebben op het moment alleen ruimte in de 2,6 GHz-band, waarmee het niet goed mogelijk is om buiten de stad een goed netwerk op te bouwen aangezien er meer antennes vereist zijn ten opzicht van de 800/900 MHz-band.