1 min

Een onbedoelde DDOS-aanval blijkt de oorzaak te zijn van de storing waar de Cito servers dinsdagochtend mee kampten. Doordat 3000 leerlingen allemaal tegelijk de digitale Cito toets wilden maken, voerde zij onbedoeld een DDOS aanval uit op de server van Cito.

Vervolgens liep de server vast door overbelasting omdat er geen loadbalancing kon worden uitgevoerd bij gebrek aan servercapaciteit. Dit verklaarde Hans Goedhard, CIO van Cito, eerder vandaag.

Cito bekleedt sinds januari dit jaar een nieuw pand genaamd Le Maire. Het nieuwe pand heeft een oppervlakte van 10.500 vierkante meter. VMfarm verzorgt de nieuwe IT-infrastructuur met voldoende bandbreedte en in principe voldoende servercapaciteit. Ondanks verschillende stresstesten liet de server van Cito het maandagochtend toch afweten.

Het probleem is inmiddels verholpen door meerdere servers in te zetten. Hierdoor zal de load van de server beter verdeeld worden en niet opnieuw zo hoog kunnen worden dat het werk van de loadbalancer in gevaar komt.