Het bedrijfsleven lijkt steeds meer geïnteresseerd te raken in open source software. Ondanks dat verschillende overheden grote open-sourceprojecten annuleerden, gaan bedrijven steeds meer over op open source software.

Uit een onderzoek van Gartner blijkt dat bedrijven steeds meer gebruik maken van open source software. Het onderzoeksbureau ondervroeg 547 IT-bedrijven in elf verschillende landen. Daaruit blijkt dat open source software een steeds algemenere en centralere rol krijgt binnen het bedrijfsleven. Open source heeft inmiddels in meer dan 46 procent van de bedrijven zijn plaats gevonden. Bij twintig procent van deze bedrijven gebruikt het gehele bedrijf open source software.

De kortere ontwikkeltijden, innovatieve karakter en kosten besparingen van open source spreekt steeds meer bedrijven aan. Door het gebruik van open source software bloeit ook de interne ontwikkeling van software op ten koste van de aanschaf van complete softwarepakketten. 21 procent van de ondervraagde bedrijven die nog geen open source gebruikt, beraadt zich momenteel op het voordeel wat zij ermee zouden kunnen behalen.