De Vrije Universiteit van Brussel, de VUB heeft een onderzoek gedaan naar het gebruik van media onder jongeren. Daaruit is gebleken dat jongeren die laat in de avond nog gamen, internetten, televisie kijken of met hun GSM bezig zijn vaak later naar bed gaan en ook langer wakker liggen. Hierdoor hebben ze een korte slaapduur dan de jongeren die dit niet doen. Het onderzoek werd gedaan onder bijna 1300 jongeren tussen de 14 en de 20 jaar.

Volgens de VUB lijden vrijwel de helft van de jongeren aan slaaptekort, zo’n 49,7 procent. Zo’n 30 procent van de jongeren kampt met veel slaperigheid tijdens de lessen op school. Over het algemeen slapen de jongeren in het weekend vaak langer. Slechts 11 procent van de jongeren is uitgerust als zij op school zijn, ten opzichte van 63 procent van de jongeren in het weekend. In het weekend wordt er dus veel slaap ingehaald.

Ook werd er dieper in gegaan op het mediagebruik van de jongeren. Zo heeft 4 op de 10 jongeren een televisie op de kamer, 5 op de 10 beschikt over een eigen computer op de kamer, 8 op de 10 over een mobiele telefoon, 3 op de 10 een Playstation en 7 op de 10 een mp3-speler.

De VUB deed deze studie naar aanleiding van de Internationale Dag van de Slaap, welke vandaag plaatsvindt op 21 maart. Voor jongeren is het namelijk enorm belangrijk om voldoende te slapen. Slaap is namelijk belangrijk voor het leren, het geheugen en de regulatie van emoties. Slecht slapen kan uiteindelijk lijden tot slechte schoolprestaties.