Google is begonnen met het aanpakken van Android-fragmentatie door partners licenties te laten tekenen waarin zij fragmentatie tegen moeten gaan.

Dit meldt Bloomberg. Google zou de laatste paar maanden bezig zijn geweest om Android-partners strengere regels op te leggen. Een van de die regels is dat Google wil dat partners fragmentatie tegengaan door hun Android-handsets vaker te updaten.

Google zegt dat deze regels er altijd al zijn geweest. Onbekende bronnen melden echter dat Google deze regel dan recentelijk strenger is gaan handhaven. Een voorbeeld hiervan is Facebook, dat aan zijn eigen variant van Android werkt voor smartphones. Facebook is niet blij met het feit dat Google de tweaks die Facebook in Android heeft aangebracht, onder de loep heeft genomen. Bovendien heeft Google geprobeerd de Verizon-telefoons waar Bing, de zoekmachine van Microsoft, de standaard is, te vertragen.

Veel telefoonfabrikanten hebben hun eigen versie van Android, omdat de broncode van Android openbaar is en iedereen zijn eigen variant ervan kan maken. Zo heeft HTC het veelgeprezen HTC Sense gemaakt en Motorola Motoblur. Echter, deze aanpassingen zorgen er voor dat het langer duurt voordat Android-updates eindgebruikers bereiken.

Het gaat soms zelfs zo ver dat telefoons worden geleverd die bij aankoop al niet de nieuwste versie van Android draaien, iets niet alleen veroorzaakt door de laksheid van de fabrikant maar soms ook door verplichtingen van het telefoonnetwerk. Een voorbeeld hiervan is de Dell Aero, een telefoon die drie generaties achterliep op Android.