1 min

Minister Verhagen van Economische Zaken komt binnenkort met een wet die netneutraliteit garandeert, zo is vandaag bekend geworden.

In de Telecomwet wordt opgenomen dat internetproviders niet voor bepaalde internetdiensten, zoals Skype of WhatsApp, een heffing mogen gaan vragen. Dit plan werd aangekondigd door KPN, dat in de zomer met nieuwe abonnementen zou komen die dit idee zouden verwerken.

Uit onderzoek door middel van deep of shallow packet inspection (KPN is daar nog steeds niet duidelijk over) liet KPN namelijk weten dat 85 procent van de smartphonegebruikers met internet van Hi gebruik zouden maken van WhatsApp. Het zou hierdoor zoveel sms-inkomsten mislopen, dat het bedrijf zich genoodzaakt voelde om extra heffingen te vragen voor de internet-sms-diensten als WhatsApp en Google Talk.

Naast het chatten valt ook VoIP onder de nieuwe regeling, iets wat nu al formeel door providers verboden wordt, maar nog niet wordt gehandhaafd.

Nu is de overheid dus van plan voor de plannen van KPN een stokje te steken. Verhagen laat weten niets te hebben tegen betaling voor extra snelheid of de hoeveelheid dataverkeer, maar het blokkeren van specifieke internetdiensten gaat hem een stap te ver. Overigens was er al een motie voor netneutraliteit aangenomen, maar nu is dus ook bevestigd dat Verhagen met dit voorstel aan de slag gaat.

Naast nationaal niveau is de minister overigens ook van plan om binnen de Europese Unie overleg te voeren over netneutraliteit.