2min

Het klinkt misschien wat futuristisch, maar dat is het zeker niet: betalen met ultrasone geluidsgolven. Als het aan Naratte ligt betalen we binnenkort allemaal op deze manier. Of het daadwerkelijk een succesverhaal wordt valt nog wel te betwijfelen.

Als we het de laatste tijd hebben over nieuwe manieren van betalen dan gaat het vaak over betalen met je mobiele telefoon. Met de introductie van Google Wallet is het sinds kort mogelijk om in bepaalde Amerikaanse steden met je mobiele telefoon te betalen. Near Field Communication (NFC)-chips stellen mobiele telefoons in staat om op korte afstand (10 tot 15cm) draadloos informatie te versturen en ontvangen. Naratte, een bedrijf dat zich bezig houdt met draadloze innovatie, denkt dat mobiel betalen nog sneller, veiliger en makkelijker kan met ultrasoon geluid die informatie over de transactie bevat.

Betalen met geluidsgolven heeft het grote voordeel dat het goedkoop is, omdat er geen extra hardware nodig is zoals de NFC-chip. Bestaande kassasystemen zijn volgens Naratte voor minder dan één euro uit te breiden met speakers en microfoons zodat ze met het audiobetaalsysteem kunnen werken.

Om te kunnen betalen met Naratte’s Zoosh-techniek zijn er wel speciale apps nodig. Naratte heeft al een ontwikkelpakket voor de iPhone uitgebracht, zodat bedrijven hun apps voor de Zoosh-techniek geschikt kunnen maken. Daarnaast heeft Naratte ook een Java-app die compatible is met niet-smartphones. De Zoosh-apps zijn te koppelen aan Paypal-accounts of andere betaalsystemen. Naast betalen is het ook mogelijk Zoosh-audiofragmenten in te voegen in filmpjes, bijvoorbeeld om een korting door te berekenen aan klanten. De geluiden zijn niet hoorbaar voor het menselijk oor.

Hoewel betalen via geluidsgolven veelbelovend klinkt, is het de vraag of dit daadwerkelijk een kans van slagen heeft. Grote bedrijven als Google, Blackberry, Nokia, Samsung, Mastercard, Visa en diverse banken hebben geïnvesteerd in de NFC-technologie. Deze techniek heeft als voordeel dat het niet nodig is om speciale software te downloaden en installeren om draadloos betalen mogelijk te maken. De kans is klein dat deze bedrijven een grote koerswijziging zullen maken om te investeren in de Zoosh-techniek.

Hierbij een demonstratie van deze nieuwe betaalmethode!