1 min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het alarmnummer 112 moet onbereikbaar worden gemaakt voor telefoons zonder simkaart. Voor deze maatregel pleit het Korps Landelijke Politiediensten. De grootste oorzaak van mensen die per ongeluk 112 bellen zijn namelijk de toestellen zonder simkaart.

Zo’n vijftien procent van de ongewenste meldingen worden gemaakt via een telefoon zonder een simkaart. Daarnaast worden veel van deze meldingen gemaakt door kinderen die een oud toestel van hun ouders hebben gekregen en daarmee "spelen." Volgens het Korps Landelijke Politiediensten kan er een grote slag worden geslagen als er een dergelijke maatregel wordt getroffen. Daarnaast pleit het KLPD dat deze maatregel in een groot aantal ander landen al langere tijd van toepassing is.

Per jaar krijgt de alarmcentrale ongeveer een anderhalf miljoen meldingen van een mobiele telefoon zonder een simkaart. In slechts 0,8 procent van de gevallen gaat het hierbij om een melding waarbij er echt hulp nodig is. Wanneer dit aantal valse meldingen wegvalt zal de alarmcentrale haar werk volgens het Korps Landelijke Politiediensten een stuk beter uit kunnen voeren.