min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag is het precies twintig jaar geleden dat de Finse minister-president, Halle Holkeri, het eerste telefoontje via gsm maakte met de viceburgemeester van Tampere, Kaarina Suonio.

In het gesprek dat een kleine vijf minuten duurt, praten ze voor het oog van de camera over de grote voordelen van GSM, namelijk dat de SIM-kaart zo handig is, dat het gesprek volledig vrij van ruis is en dat het heel veilig is. Inmiddels is er veel veranderd in het mobiele landschap. Smartphones zijn de standaard geworden en een telefoon past met gemak in je broekzak. Het GSM-netwerk, onderdeel van 2G, luidde de definitieve doorbraak in van mobiele telefonie. Ook is snel internet eerder regel dan uitzondering. 3G is de standaard en 4G is de toekomst. Nokia is echter niet meer baanbrekend, maar loopt achter de feiten aan en mobiele besturingssystemen als Android en iOS zijn tegenwoordig hip.

Inmiddels gebruiken bijna vier miljard mensen de GSM om te communiceren en er is zelfs een groep die helemaal geen huistelefoon meer heeft. Een paar andere leuke feitjes over GSM:

  • In Nederland staan in totaal 13.280 gsm-masten verspreid door het hele land
  • Wij Nederlanders verbruiken ongeveer 3,2 miljoen GB of 3,2 PB in zes maanden
  • Tijdens Nieuwjaar versturen Nederlanders gezamenlijk ruim tachtig miljoen sms’jes en voeren wij ruim 20 miljoen telefoongesprekken

Hoe de toekomst van de mobiele telefonie er uit gaat zien, zal de komende jaren duidelijk worden. Om toch nooit te vergeten waar het allemaal begon, staat hieronder het filmpje van het eerste GSM-gesprek dat gevoerd is op 1 juli 1991, precies 20 jaar geleden.