min

Tags in dit artikel

, , ,

Sony heeft aangekondigd dat ongeveer 20 jaar na de introductie van het MiniDisc-formaat de stekker uit de productie van de MiniDisc-spelers wordt getrokken. Sony heeft 20 jaar lang geprobeerd om het formaat populair te maken maar slaagde hier niet in. De productie wordt in september officieel stilgelegd.

Hoewel de productie van de spelers wordt stilgelegd zal Sony nog wel doorgaan met de productie van de media zelf. De laatste MiniDisc-spelers zullen nog te koop zijn zo lang de voorraad strekt. Gezien de zeer beperkte populariteit is het echter moeilijk in te schatten of dit moment ooit bereikt wordt.

Historie

MiniDisc is een formaat met een optische schijf dat Sony in 1992 introduceerde. Een MinDisc is in principe een normale optische schijf welke in een cartridge is geplaatst. Elke MiniDisc heeft een capaciteit van 80 minuten aan audio of 650 MB aan data.

Hoewel het formaat voordelen kende ten opzichte van zowel cassettes als CD’s vond het nooit echt een grote mate aan populariteit. Er waren immers ook nadelen, zo was het formaat duurder dan cassettes en de voordelen ten opzichte van CD’s waren niet duidelijk.

Na verloop van tijd werden cassette-spelers compacter dan MiniDisc-spelers waardoor een voordeel wegviel. Met de introductie van MP3-spelers vielen alle andere voordelen weg en verloor MiniDisc alle interesse.

In maart 2011 waren er wereldwijd 22 miljoen MiniDisc-spelers verkocht.