Volgens Bloomberg gaat het Apple ongeveer 270 dollar kosten om de nieuwe iPhone te produceren. Als wij deze straks willen kopen zullen we 620 dollar moeten neerleggen voor het nieuwe toestel. Omgerekend is dat zo’n 430 euro maar inmiddels weten we dat Apple prijzen niet omrekent van dollars naar euro’s. Waarschijnlijk zal de nieuwe iPhone gewoon 599 euro kosten als los toestel.

Op basis van alle geruchten rondom de specificaties en mogelijkheden van de nieuwe iPhone, heeft Bloomberg een overzicht gemaakt van alle kosten die Apple moet maken voor de productie van de nieuwe iPhone. Deze zogeheten ‘bill of materials’ (BOM) liegt er niet om: het kost 270,10 dollar om de nieuwste iPhone te produceren. Dit plaatje bevat alle geschatte kosten voor de hard- en software, arbeidskosten, ontwikkelingskosten, testkosten en verzendkosten.

Het kostenplaatje van de nieuwe iPhone valt hoger uit dan de iPhone 4. Het kostte Apple niet meer dan 187,51 dollar om deze iPhone te vervaardigen. De reden waarom de kosten zo hoog uitvallen heeft volgens MacPost te maken met drie zaken: de touchscreen controller, de A5 processor en de hoge resolutie camera. Bij een verkoopprijs van 620 dollar behaalt Apple na aftrek van alle kosten een winstmarge van 56,4 procent, nog steeds niet slecht natuurlijk. Al moet daar nog wel een vergoeding af voor de retailers en telecomproviders.


Gezien de hoge productiekosten zal de vraagprijs waarschijnlijk niet lager komen te liggen dan bij de iPhone 4. Als het kostenplaatje enigszins accuraat is, zal Apple waarschijnlijk 620 dollar vragen voor een los toestel van de nieuwste iPhone. Er doen zich echter ook nog steeds geruchten de ronde dat er een goedkopere iPhone op de markt zou komen welke 350 dollar zou gaan kosten. Hierover bestaat echter nog steeds veel twijfel, binnen één of twee maanden zal er waarschijnlijk een hoop duidelijk gaan worden.