2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Velen hebben de kracht van Twitter al een tijdje geleden ontdekt, zo ook de Nederlandse politie, ook zij zijn erachter wat ze met een simpele tweet kunnen bereiken. Verschillende politiekorpsen gebruiken op grote schaal Twitter om hun werk beter te kunnen uitvoeren.

SpitsNieuws deed een telling van het aantal officiële Twitter-accounts van de politie en kwam uit op 483. Bestuurskundige Albert Meijer van de Universiteit van Utrecht inventariseerde alle tweets. Daaruit bleek dat de politiekorpsen uit Noordoost Gelderland en Groningen het actiefst zijn op Twitter, maar ook de korpsen in Limburg, Gooi- en Vechtstreek en Gelderland-Zuid twitteren behoorlijk wat af.

Ongeveer tweederde van alle Twitter-accounts wordt gebruikt door wijkagenten. Zij zetten het medium in om het contact met de buurtbewoners te intensiveren. Districten beschikken over ongeveer een kwart van de profielen. De overige accounts worden aangemaakt als er bijvoorbeeld evenementen zijn, of als een korpschef iets te melden heeft.

Aanvankelijk waren het agenten die zelf op Twitter en andere social media actief zijn die deze sociale netwerksites promootten bij de korpsleiding. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat de korpsleiding het gebruik van social media toejuicht. Mensen zien lang niet altijd dat de politie hard werkt: ze lezen alleen de koppen in de krant. Vooral kleinere zaken die de krant niet halen maken duidelijk dat de politie wel degelijk actief is in de buurt.

Twitter is bij uitstek ook een probaat middel voor opsporingen. Als iemand vermist is of doorrijdt na een aanrijding, kan Twitter helpen bij het vinden van deze persoon. Mensen kunnen een tweet sturen als zij iets gezien of gehoord hebben. De wijkagent pikt deze signalen op en gaat daarmee aan de slag.

Overigens moeten agenten wel oppassen met wat zij zeggen op Twitter. Zo werd korpschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest Drenthe teruggefloten voor een tweet die zij verstuurde over politicus Geert Wilders (PVV). Zij twitterde: "Politiek is nu goed wakker en buitelt over elkaar als het gaat om terechte zorg over fascistische PVV." Haar baas oordeelde dat dergelijke uitspraken niet bij haar functie passen. Later is zij ontslagen voor deze tweet.