2min

Tags in dit artikel

, , , ,

LaCie heeft als eerste fabrikant een externe harde schijf aan haar assortiment toegevoegd die beschikt over Intels Thunderbolt-interface. Deze modellen zijn vooralsnog expliciet bedoelt voor Apple-gebruikers en zijn daarom ook vanuit de Apple Store aan te schaffen.

Momenteel zijn de producten die beschikken over een Thunderbolt-interface nog dun gezaaid en zijn deze enkel te vinden in het assortiment van Apple. Net als Apple werkte LaCie voor de realisatie van deze producten samen met Intel welke de bedenker is van de Thunderbolt-technologie. Met deze nieuwe technologie worden lees- en schrijfsnelheden aanzienlijk verhoogd. Daarnaast belooft LaCie een licht gewicht apparaat met goede beveiliging, een stevige behuizing en spreekt de fabrikant over een nieuw hoofdstuk in transfer-snelheid.

De externe harde schijven zullen in drie versies op de markt komen. Wanneer we naar de reguliere harde schijven kijken zien we dat het kleinste model beschikt over één terabyte aan opslagruimte. Dit wordt gerealiseerd door twee 2,5 inch 500 GB harde schijven van 7200 RPM. De twee terabyte versie zal beschikken over harde schijven die een maximaal toerental van 5400 RPM zullen halen. Daarnaast zal LaCie ook een SSD-versie op de markt gaan brengen. Deze SSD-versie zal beschikken over 240 GB aan opslagcapaciteit.

LaCie maakt veel en slim reclame met de leus dat er snelheden van 10 Gb/s zouden worden gehaald. Hiervoor dien je echter de schijven in RAID-opstelling te configureren. LaCie installeerde met die reden daarom twee Thunderbolt-poorten. Hierdoor kun meerdere harde schijven van LaCie aan elkaar gekoppeld worden om zo uiteindelijk richting de 10 Gb/s te gaan. In normale opstelling zal de 1 TB-versie met 7200 RPM schijven maximaal 180 MB/s halen. De 5400 rmp schijven zijn met 190 MB/s iets sneller. Als laatste haalt de SSD een leessnelheid van 480 MB/s en een schrijfsnelheid van 245 MB/s.