2min

LaCie is er vaak als de kippen bij om gebruik te maken van nieuwe technologieën om nog sneller gebruik te kunnen maken van externe opslagschijven. Nu komt het bedrijf met nieuwe oplossingen met USB Type-C aansluitingen in combinatie met Thunderbolt 3. Hierdoor kan je echt hoge snelheden halen als je gegevens wil backuppen naar een externe schijf.

De nieuwe LaCie-producten zijn de snelste die het bedrijf ooit op de markt heeft gebracht. Het instapmodel, de Boltbestaat uit een compacte behuizing op een design-standaard met aan de binnenkant twee M.2-SSD’s, waardoor de totale opslagcapaciteit maar liefst 2TB bedraagt. De leessnelheid van de Boltbedraagt maar liefst 2800 MB/s en de schrijfsnelheid ligt op 2200MB/s. Daarmee is dit mogelijk de snelste externe schijf ter wereld.

LaCie 12big

Naast deze Boltverschijnen er nog twee andere externe opslageenheden met Thunderbolt 3. Dit zijn de 6big en 12big, twee torens waarin nog de oude vertrouwde HDD’s worden gebruikt als opslageenheid. In de 6big gaan maximaal zes schijven en in de 12big twaalf schijven. Er komen verschillende configuraties op de markt waarbij de maximale opslagcapaciteit uiteenloopt van 24 tot maximaal 120TB. De maximale opslagcapaciteit is afhankelijk van de aanschaf te versie en de configuratie. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor RAID 0 en RAID 5. LaCie claimt op de website dat de snelheid van de 12big bij RAID 5 nog steeds op 2400 MB/s lezen en 1200 MB/s schrijven, iets wat wij wel erg hoog vinden. Zelf houden ze overigens ook een slag om de arm zo valt onderaan de pagina te lezen.