Begin deze maand berichtten we al over de Toshiba Z830, de ultrabook die volgens de fabrikant zelf de lichtste in zijn soort is. De machine heeft een 13,3” scherm, maar is met een gewicht van 1,12 kilogram nog lichter dan de meeste netbooks welke een kleiner scherm hebben.

Toshiba houdt zich netjes aan de wensen van Intel wat betreft de eigenschappen van een ultrabook. Intel is de bedenker van het ultrabook-concept van dunne en lichte notebooks met een lange werktijd op een acculading, die toch goede prestaties leveren. De Toshiba Z830 blijft zelfs onder de €1000.

Volgens Toshiba is de Z830 de lichtste ultrabook ter wereld. Toshiba heeft met de eerdere Portégé-versies overigens ook een reputatie hoog te houden. De Portégé Z830 heet een behuizing van magnesium met honingraadstructuur. Dit materiaal is bijzonder licht maar toch sterk en bestand tegen schokken en vallen.

De Z830 heeft een 13,3 inch HD-beeldscherm. Van binnen vinden we de tweede generatie Intel Core i-processoren (Sandy Bridge) en een 128 GB SSD en er kan tot maximaal 6 GB DDR3-werkgeheugen in. De verbindingen naar de buitenwereld zijn tevens goed voorzien met: VGA, HDMI, USB 3.0, USB 2.0, een netwerkaansluiting en audio. Voor draadloos netwerk wordt de 802.11n-standaard ondersteund, ook Bluetooth is niet vergeten, net als twee luidsprekers met ‘Dolby Advanced Audio’.

De Z830 van Toshiba komt in twee uitvoeringen op de markt, als zakelijke Portégé inclusief een 3G HSDPA-module en als Satellite voor de consument. De Toshiba ultrabooks zullen eind november beschikbaar worden gesteld met een vanafprijs van € 999,-.