Vandaag is bekend geworden dat HP de computerindustrie nog flink wil gaan opschudden. HP zou binnen anderhalf met een alternatief op de markt willen komen voor de populaire USB flash opslag en voor de steeds populairder wordende SSD’s. De nieuwe vorm van opslag van HP zou groter, sneller en energiezuiniger zijn.

USB-Sticks en geheugenkaartjes zijn inmiddels niet meer weg te denken, we kunnen simpelweg niet meer zonder in onze smartphones en camera’s. Ook de populariteit van de Solid State Drive, de harde schijf vervanger, neemt nog steeds toe. Toch stelt Stan Williams van HP dat dit tijdelijk is, want HP zou binnen anderhalf jaar met een nieuwe chip komen die het flash-geheugen en de SSD’s gaat vervangen.

HP gebruikt in deze nog te verschijnen chip een technologie die het memristor noemt. Deze nieuwe chip zal twee keer zoveel opslagruimte bieden dan flash geheugen met veel betere prestaties en een lager stroomverbruik. Ook Samsung zou naar verluidt aan eenzelfde soort techniek werken maar heeft tot op heden nog niets los gelaten hierover.

Hoe de nieuwe techniek precies werkt is nog niet duidelijk, maar HP wil het geheugen direct bovenop de processor plaatsen waardoor het transport tot een minimum wordt beperkt. Volgens HP kan de nieuwe chip daardoor gebruik maken van de prestatatiewinst van de afgelopen 20 jaar volgens de wet van Moore.

HP’s ambitie houdt echter niet op bij het USB flashgeheugen en de SSD’s. Het bedrijf wil ook graag de DRAM geheugen modules gaan vervangen. Dit gaat alleen niet lukken binnen een 1,5 jaar. Het bedrijf verwacht binnen 3 of 4 jaar hier een vervanger voor te hebben.

Heel goed gaat het de laatste tijd niet met HP, het bedrijf verloof 46 procent aan waarde in een jaar tijd. Als het bedrijf met deze nieuwe technologie en chip de markt van het flash-geheugen en SSD’s kan gaan domineren is dit erg goed nieuws. Alleen voorlopig moet de chip nog op de markt komen en moet deze ook nog gebruikt gaan worden.