2min

Windows Phone Mango, de nieuwe besturingssysteem van Microsofts mobiele besturingsysteem, zal binnen nu en twee jaar enkele grote problemen oplossen die op het moment heersen op de smartphonemarkt.

Dit heeft Andy Lees gezegd, de topman bij Microsoft die verantwoordelijk is voor de lancering van het nieuwe besturingssysteem. Volgens hem falen de besturingssystemen van Apple en Google falikant op sommige punten.

Volgens Lees heeft Apple een gat geslagen dat opgevuld zal worden door Microsoft. De topman zegt dat hij veel reviews en gebruikerservaringen op internet heeft gelezen waarin gebruikers iOS 5 en Windows Phone Mango met elkaar vergelijken en daarbij de voorkeur geven aan Windows Phone. Ook zegt Lees dat hij verbaasd is door de nieuwe iPhone 4S; "Vanuit een hardwarematig perspectief was ik verrast, omdat Apple consumenten niet veel keuze geeft. Mensen willen een gevarieerd aanbod", aldus Lees.

Ook over Android, het mobiele besturingssysteem van Google, is Lees niet enthousiast. Volgens hem verkeert het besturingssysteem in een "chaotische fase", omdat er verschillende versies op de markt zijn. Microsoft wil zich onderscheiden van zijn concurrenten door met één stabiel besturingssysteem te komen.

Volgens Lees zijn sommige Android-toestellen erg goed en andere laten in zijn ogen te wensen over. "Het is net alsof je meerdere koks in de keuken hebt die ieder iets anders proberen te bakken met dezelfde ingrediënten. Bij ons hebben consumenten meer samenhang in het besturingssysteem als ze een mobiele telefoon bij ons kopen", aldus de Windows Phone topman.

Ten slotte bevestigt Lees dat er diverse toestellen met uiteenlopende prijzen zullen verschijnen rond de feestdagen. Sommige modellen zullen minder dan honderd dollar kosten. Tevens zullen er 4G-modellen verschijnen.

Of het besturingssysteem van Microsoft daadwerkelijk zo succesvol zal worden als de topman voorspelt is nog maar de vraag. Dell was de eerste fabrikant die Microsoft wist te overtuigen om een Windows Phone-toestel te maken, maar inmiddels heeft Dell laten weten dat het ook meteen het laatste toestel was.