2min

Inleiding

Ongeveer een jaar geleden presenteerde Microsoft Windows Phone 7. Het was een behoorlijke vernieuwing en het was een radicale verandering ten opzichte van het oude Windows Mobile dat verre van geoptimaliseerd was voor touchscreentelefoons.

Hoewel wat Microsoft toen liet zien niet af was, vonden we wel dat het enorm veel potentie had. Misschien was het zelfs wel iets beter dan Android en iOS, iets wat in elk geval niet is gebleken uit de verkoopcijfers. Die slechte verkoopcijfers van Windows Phone zullen vast te wijten zijn aan een aantal dingen, waaronder maar weinig updates, een aantal softwareproblemen en ongetwijfeld het gebrek aan goede smartphones, maar al deze problemen zullen nu aan een einde komen. De smartphones zullen later deze maand op Nokia World worden gepresenteerd en geloof ons, dat zijn de echte iPhone-killers. Daarnaast gaat Microsoft nu ook flink geld spenderen aan marketingcampagnes om Windows Phone aan de man te brengen.

Qua software is ook dat probleem nu verholpen met de komst van de Mango-update. In deze review zullen we betogen waarom we vinden dat Windows Phone nu het platform is dat de markt leidt. Windows Phone 7.5 is misschien wel beter dan iOS 5 en Android 2.3 en dat is niet alleen vanwege de software. Het is namelijk het beste van beide werelden: de vele devices van Android en de softwarecontrole van Apple.

Waar Android namelijk last van heeft, is de fragmentatie. HTC perst er elke maand wel een aantal smartphones uit en voor software-updates voor al die modellen heeft het dan vaak geen tijd, wat nog eens extra lastig wordt gemaakt door de HTC Sense-skin, hierdoor verschijnen de Android-updates vaak rijkelijk laat of gewoon niet. Windows Phone stelt wat harder eisen waardoor Microsoft de controle houdt en alle smartphones in één keer kan bijwerken.

Maar goed, genoeg gekeken naar de twee grootste concurrenten. Tijd om Windows Phone 7.5 Mango zelf op de pijnbank te leggen.