4min Devices

Blackberry-storing duurt door file aan e-mails

Research in Motion, de fabrikant van de Blackberry-telefoons en de aanbieder van de Blackberry-diensten, heeft een korte persconferentie gegeven over de ontstane storing. Het probleem begon met een storing in een core-switch in het Britse Slough, maar uiteindelijk zorgt de grote achterstand in het afleveren van e-mails voor nieuwe problemen.

Blackberry-storing duurt door file aan e-mailsDe eerste Blackberry-storing op maandag had alleen betrekking op Europa, Afrika en het Midden-Oosten, dinsdag kwam daar India en Zuid-Amerika bij en sinds woensdagavond zijn de Blackberry-diensten ook in de Verenigde Staten en Canada offline.

Meerdere oorzaken voor storing

De storing is dus begonnen met een core-switch, hoewel deze redundant is uitgevoerd is er iets misgegaan bij de failover en kon de backup core-switch het niet opvangen, waardoor alle Blackberry-diensten onderuit gingen, het e-mail-verkeer ging echter gewoon door.

Hoewel RIM hier niet helemaal duidelijk over is worden e-mails waarschijnlijk afgeleverd bij Blackberry servers in de Verenigde Staten als dit in Europa niet mogelijk is. Door deze opeenstapeling van nieuwe e-mail berichten zijn nieuwe problemen ontstaan.

Volgens RIM komt de laatste storing in de Verenigde Staten en Canada namelijk door de ophoping van e-mails die bedoeld zijn voor voornamelijk Europese Blackberry’s, een zogenaamde backlog. Doordat de storing nu al enkele dagen duurt en de e-mail berichten niet kunnen worden afgeleverd is het aantal berichten flink opgelopen. Het aantal is kennelijk zo groot geworden dat dit ten koste is gegaan van de capaciteit voor de Amerikaanse en Canadese markt, waardoor ook deze te maken hebben gekregen met een storing.

Snelheid Europese serverpark beperkt

Inmiddels is RIM overgegaan tot het ’throthlen’ van het Blackberry serverpark in Europa. Dit betekent dat de verbindingssnelheid van de Blackberry-servers, dus niet van de smartphones, enigszins wordt beperkt zodat de servers met een redelijke snelheid de e-mail berichten kunnen afleveren zonder om te vallen omdat het te snel gaat. RIM hoopt met deze maatregelen de problemen uiteindelijk op te lossen, het bedrijf geeft echter geen indicatie hoelang het nog gaat duren of om hoeveel berichten het gaat.

Het is een beetje te vergelijken met een file op de snelweg. De snelheid op de snelweg wordt dan ook beperkt tot 50, 70 of 90 kilometer per uur omdat het verkeer hierdoor beter doorstroomt. Als de snelheid 120 blijft kunnen de wegen en afritten de toestroom vaak niet aan waardoor de files alleen maar erger worden of het verkeer helemaal tot stilstand komen.

Het alternatief is natuurlijk om alle uitstaande e-mail berichten te verwijderen (alle auto’s in één klap verwijderen van de snelweg), maar dat zou natuurlijk helemaal desastreus zijn voor het imago van Blackberry. RIM heeft aangegeven dat alle e-mail berichten gewoon netjes afgeleverd zullen worden, uiteraard wel met enige vertraging.

Geen sprake van hack of beveiligingslek

RIM bood tijdens de persconferentie ook nogmaals zijn excuses aan voor het ongemak. Het bedrijf zegt dag en nacht aan een oplossing voor de problemen te werken. Het bedrijf zit er in elk geval bovenop en er is geen sprake van een hack of andere beveiligingslek zoals eerder de ronde deed in het geruchtencircuit.

Klachten en druk neemt toe op RIM

De laatste dagen regent het klachten op Techzine van boze Blackberry-gebruikers. Zowel op het bericht van vanmorgen als vanmiddag hebben we ontzettend veel reacties ontvangen. De meningen lopen uiteen van mensen die wel even zonder kunnen tot mensen die zaken doen en de hele dag op de weg zitten en nu ontzettend beperkt worden in hun werk. Het imago van Blackberry lijkt flink te lijden onder de storing, terwijl de aandeelhouders de druk opvoeren om het bedrijf te verkopen.

De communicatie van RIM laat wat ons betreft nog wat te wensen over, tot op heden moeten we het doen met een hele korte persconferentie en statuspagina op de website van RIM. Het zou dus kunnen dat er straks nog meer oorzaken voor de storing aan het licht komen. Dit is tot op heden alle informatie die we hebben kunnen verzamelen.

Bron:Mashable