Apple heeft wel aan de iPhone 5 gewerkt, er is zelfs een prototype van gemaakt maar Apple heeft deze op het laatste moment geannuleerd. Dit zou zo’n drie maanden voor de lancering van de iPhone 4S zijn besloten.

Dit stelt een bron die het in het verleden al meerdere malen aan het juiste eind had met zijn voorspellingen en beweringen. De bron beweert dat hij z’n twee weken zou hebben mogen spelen met een prototype van de iPhone 5. Zo zou het toestel een groter scherm hebben gehad dan de huidige iPhone-modellen van Apple. Deze afmeting zou richting de 4,3 inch zijn gegaan, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S II. Daarnaast zou het toestel zijn gemaakt van wat goedkope aanwezige materialen bij Apple, wat vaker voor prototypes wordt gebruikt. Echter zou de achterkant van de nieuwe iPhone 5 vergelijkbaar worden met die van de iPad 2, een aluminium achterkant dus.

Ook zou Apple plannen hebben om op de lange termijn gebruik te gaan maken van haar liquid-metal technologie waarmee het de iPhone kan leveren in gekleurd aluminium zoals we dat kennen van de iPod. Volgens de bron zou het prototype wat hij in handen zou hebben gehad een verstoord kleurenschema hebben. Dit zou te danken zijn aan het feit dat het nieuwe model juist een beter scherm zou krijgen met mooiere kleuren aan boord. Daarnaast zou de Home-button zijn vervangen door een touch toets en zou het uiteindelijk design van de iPhone 5 dunner en uitgerekter zijn.

Ook zou het prototype velen malen sneller zijn dan zijn voorganger. Dit doordat de begrenzer van de hardware af zou zijn gehaald. Hierdoor zouden de prestaties van de accu echter wel om te huilen zijn. Naast de verbeterde prestaties zou ook de camera een stuk beter zijn. De camera zou namelijk een 10 Megapixel lens aan boord hebben. Ook zou Siri al op het prototype te vinden zijn geweest, alleen niet onder de naam Siri maar onder de naam Assistant. Waarom Apple uiteindelijk heeft besloten om de stekker uit het iPhone 5 prototype te trekken kan de bron niet melden. Het gerucht gaat dat Jobs niet tevreden was over de iPhone 5. Het grotere scherm zou volgens hem geleid hebben tot defragmentatie waar Jobs juist zo over hekelde.