Apple heeft de iPhone 5 aangekondigd tijdens een speciaal evenement dat wordt gehouden in de Verenigde Staten. De telefoon is aan de buitenkant gemaakt van glas en aluminium, de achterkant bevat twee kleurtinten. Het toestel is met een dikte van 7,6 millimeter maar liefst 18 procent dunner dan de iPhone 4 en 4S. De iPhone 5 wordt gelanceerd in twee kleuren: zwart en wit.

De iPhone 5 wordt op 21 september uitgebracht in de Verenigde Staten en enkele andere landen, vanaf 28 september mogen we de nieuwe smartphone van Apple ook in Nederland in de winkels verwachten. iOS 6 wordt op 19 september gelanceerd.


Met een gewicht van 112 gram is de iPhone 5 eveneens 20 procent lichter dan zijn voorgangers. De grootte van het toestel is volgens Apple ideaal, omdat de telefoon is ontworpen met de hand in gedachten. Als je rondloopt met de smartphone, zou deze perfect in de hand moeten passen.

Zoals verwacht is het toestel voorzien van een scherm van vier inch, met een resolutie van 1136 bij 640 pixels. Met deze schermgrootte kan de iPhone een extra rij iconen weergeven op het springboard. Apple heeft de iPhone 5 al aan enkele ontwikkelaars gegeven en zij gaven het bedrijf de indruk dat hun applicaties vrij eenvoudig en snel geüpdatet kunnen worden zodat ze om kunnen gaan met de nieuwe resolutie.


De iPhone 5 heeft ondersteuning voor LTE-netwerken, met een maximale downloadsnelheid van 100 mbps. Of Nederlandse LTE-netwerken worden ondersteund is nog onduidelijk.

In plaats van de A5-processor die zich nu in de iPhone 4S bevindt, is de iPhone 5 voorzien van een A6-processor. Deze processor is volgens Apple maar liefst tweemaal zo snel als de processor van de iPhone 4S, en hetzelfde geldt voor de grafische kern. Dat alles terwijl de processor ook energiezuiniger zal zijn, wat ten goede komt van de accuduur van de iPhone 5. Apple geeft een standbyduur van 250 uur aan.

Net als de iPhone 4S heeft de iPhone 5 een cameraresolutie van 8 megapixel. De camera is 40 procent sneller dan die van de iPhone 4S, wat handig is als je snel foto’s achter elkaar wilt maken. Met behulp van een low-light-filter kan de iPhone 5 goede foto’s maken in een omgeving waarin weinig licht is.Een andere langverwachte functie is de panorama-mode, waarmee de iPhone 5 een langgerekte foto kan maken met behulp van een beweging van de gebruiker. Het resultaat is een foto van 28 megapixel, waarbij allerlei rare artifacts van bijvoorbeeld zwaaiende mensen worden verwijderd.

De iPhone 5 is voorzien van maar liefst drie microfoons. Deze zijn gepositioneerd aan de achter-, onder- en bovenkant van het toestel. De iPhone 5 heeft deze microfoons om achtergrondgeluid te filteren en voor verbeterde spraakherkenning.


Ook de aansluiting is aangepakt. De huidige dock-aansluiting dateert van 2003. De nieuwe aansluiting heet Lightning en is zo’n 80 procent kleiner. Het handige aan deze aansluiting is dat het niet uitmaakt of je de aansluiting omgedraaid of normaal in de telefoon steekt. Het past op beide manieren. Oude dock-accessoires kunnen ook gebruikt worden met de iPhone 5, dankzij een adapter. Deze zal waarschijnlijk apart moeten worden aangeschaft.

Dingen die de iPhone 5 op het eerste oog lijkt te missen zijn draadloos opladen, NFC-ondersteuning en ondersteuning voor micro USB-kabels.

Wil je meer weten over de software op de iPhone 5? Lees dan ook Techzine’s voorlopige review van iOS 6.