Apple heeft een patent ingediend voor nieuwe energiezuinige batterijen. Dankzij deze nieuwe techniek gaan batterijen voor smartphones en laptops wekenlang mee met slechts één batterijlading.

Grote en zware batterijen behoren volgens Apple tot het verleden. Het elektronicabedrijf heeft een patent ingediend bij het United States Patent and Trademark Office (USPTO). Daarin omschrijft Apple een techniek waarin waterstof en zuurstof worden omgezet in water en electrische energie. Naast het feit dat batterijen aanzienlijk langer meegaan met een enkele batterijlading, is het bovendien ook erg milieuvriendelijk: het enige afval dat overblijft is water in plaats van chemische stoffen.

Apple zegt in de patentomschrijving dat de VS te afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en daarom noodgedwongen politieke en militaire relaties moet aangaan met instabiele regeringen. Ook is deze verslaving niet goed voor de leefomgeving: om olie te winnen moet er geboord worden in de oceaan, wat de nodige risico’s met zich meebrengt (denk bijvoorbeeld aan de olieramp van BP). "Deze problemen hebben geleid tot een groter bewustzijn bij consumenten om duurzame energiebronnen te gebruiken", aldus Apple.

Onlangs presenteerden wetenschappers van de Northwestern University een artikel waarin ze uitlegden hoe de prestaties van een batterij met een factor tien verbeterd zou kunnen worden. Door silicium toe te voegen aan de grafeenanode vertienvoudigt de capaciteit van een lithium-Ion batterij en laadt hij bovendien tot wel tien keer sneller op dan voorheen. Zij verwachten dat deze batterijen binnen nu en vijf jaar de markt zullen veroveren.