Een nieuwe patentaanvraag van Apple schijnt mogelijk licht op een voornemen om de accuduur van mobiele apparaten te verbeteren. In de patentaanvraag van het Amerikaanse merk is te lezen hoe het gebruik van een apparaat wordt geanalyseerd om aan de hand daarvan optimalisaties uit te voeren. De techniek zou op alle apparaten met een accu kunnen worden toegepast.

Door zaken zoals het oplaadgedrag, dagelijkse activiteiten en andere patronen te analyseren, wil Apple de accuduur verbeteren. Het verbruik van de accu wordt constant in de gaten gehouden en op basis daarvan worden voorspellingen gedaan over de toekomst. Door op rustige momenten bijvoorbeeld de accu te besparen kan uiteindelijk een langere accuduur worden bereikt.

De verkregen informatie kan reiken van de manier waarop apps worden gebruikt, maar ook de sensoren, locaties en de draadloze verbindingen spelen volgens de aanvraag een rol bij het bepalen hoe de accu het beste bespaard kan worden.

De patentaanvraag beschrijft zelfs methoden om de accuduur aan de verwachtingen van de gebruiker te laten voldoen als er bovengemiddeld gebruik wordt gemaakt van het toestel. Dan zou bijvoorbeeld de energieconsumptie van bepaalde hardware teruggeschroefd kunnen worden. Een aanvulling daarop is dat het management ook kan communiceren met andere apps om bijvoorbeeld te bepalen hoe lang een activiteit nog zal duren zodat ervoor wordt gezorgd dat de accuduur toereikend zal zijn.

Zoals gewoonlijk bij patentaanvragen geldt dat het niet zeker is dat de technologie ooit in een uiteindelijk product wordt geïmplementeerd.