1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Mozilla onderzoekt de mogelijkheid om een geheel nieuwe versie van Firefox te maken die geschikt is voor Windows 8. Gebruikers kunnen dan naast Internet Explorer ook gebruik maken van deze webbrowser als ze op internet willen surfen op het nieuwe besturingssysteem.

Dat staat in de geüpdatete versie van de 2012 Strategy & Roadmap van Mozilla. De testklare versie van de Metro-browser van Mozilla staat gepland voor het tweede kwartaal van dit jaar, ervan uitgaande dat Microsoft tegen die tijd de Consumer review heeft georganiseerd (wat waarschijnlijk op het Mobile World Congress zal plaatsvinden) en de vereiste documentatie gereed heeft.

Windows 8 zal beschikken over zowel de nieuwe Metro-look als de oude, vertrouwde klassieke weergave. Voor de traditionele desktop zullen slechts een handjevol kleine wijzigingen nodig zijn. De Metro-interface is daarentegen een geheel nieuwe omgeving die een aangepaste versie van de webbrowser zal vereisen, aldus Mozilla.

Aanvankelijk zal de Metro-versie van Firefox als proefproject gelanceerd worden. Als deze een succes blijkt te zijn, dan zal Mozilla twee varianten van de webbrowser aanbieden.

Metro-Firefox zal gebaseerd zijn op de open source-code van Gecko en beschikbaar zijn voor full-screen en partial-screen toepassingen. Tevens zal deze versie voorzien worden van interactieve tiles, vergelijkbaar met het huidige mobiele besturingssysteem Windows Phone. Windows 8 zal standaard voorzien zijn van Microsofts eigen nieuwe webbrowser Internet Explorer 10. Of andere webbrowsermakers vergelijkbare plannen hebben, is niet bekend.