1 min

Tags in dit artikel

Diverse Vodafone-klanten hebben per ongeluk sms-berichten ontvangen die zij normaliter niet kunnen lezen. Sommigen dachten dat het om malware ging, maar achteraf bleken het sms’jes te zijn om het toestel up-to-date te houden.

Vanaf 9 februari ontving een aantal klanten van Vodafone ineens opmerkelijke sms-berichten die een aantal ‘cryptische tekens’ bevatte. Op diverse fora vroegen gebruikers zich af om wat voor sms-berichten het ging. Dit deed de vermoedens rijzen dat het mogelijk om malware of een betaalde sms-dienst ging.

Navraag bij de helpdesk van Vodafone leverde niet het gewenste antwoord op. Deze adviseerde om het woord ‘stop’ naar het nummer te sms’en, de gebruikelijke manier om een sms-dienst te beëindigen.

Een woordvoerder van Vodafone laat weten dat het om zogeheten ‘stealth sms’jes’ gaat. "Deze sms-berichten zijn noodzakelijk om de software en instellingen op mobiele telefoons actueel te houden", aldus de woordvoerder. "De sms-berichten zijn kosteloos en normaliter niet zichtbaar wanneer klanten dit ontvangen op de mobiele telefoon. Per abuis heeft een aantal klanten een zichtbaar sms-bericht ontvangen."

De woordvoerder benadrukte dat de sms’jes zonder problemen verwijderd kunnen worden en deze niet in rekening gebracht zullen worden. Waarom de berichten naar sommige klanten zijn verstuurd is onduidelijk, maar de woordvoerder zegt dat het niet meer zal gebeuren.