2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft heeft besloten om vanaf 10 april een einde te maken aan de algemene support van Windows Vista. Dat betekent onder meer dat er niet langer patches uitgegeven zullen worden voor Vista Home en Ultimate.

Vanaf april zal Microsoft alleen nog beveiligingsupdates uitbrengen voor Windows Vista. Echter, deze support geldt alleen voor gebruikers van Windows Vista Business en Enterprise. Dat betekent dat consumenten en zelfstandige ondernemers met een klein bedrijf die beschikken over Windows Vista Home of Ultimate hun systeem niet langer optimaal kunnen beveiligen.

Overigens ontvangen afnemers van Windows Vista Business en Enterprise deze ondersteuning nog tot april 2017. Daarna is ook voor hen de pret over. Daarnaast moeten ze voor deze support geld betalen aan Microsoft. Consumenten hebben hiertoe niet de mogelijkheid.

Het is niet het eerste besturingssysteem waar Microsoft de stekker uit wil trekken. Een half jaar geleden kondigde het bedrijf aan dat het een einde wilde maken voor het uitbrengen van beveiligingsupdates voor Windows XP. Het bedrijf zou hiermee nog doorgaan tot 2014.

Hoewel Windows XP al meer dan tien jaar oud is, is het besturingssysteem nog erg populair onder gebruikers. Iets meer dan de helft van alle computergebruikers wereldwijd (51 procent) draait nog op XP, het marktaandeel van Vista komt niet verder dan 8 tot 10 procent. Het aantal Vista-gebruikers in Nederland ligt op zo’n 15 procent.


Microsoft heeft stilletjes de support voor Windows Vista verlengd tot 2017, ook voor consumentenversies. Dat betekent dat Windows Vista Home Basic, Home Premium en Ultimate na 10 april 2012 nog gewoon beveiligingsupdates zullen ontvangen.