2min

Vanavond heeft Apple de volgende generatie iPad onthuld op een event in San Francisco. De nieuwe iPad krijgt de beschikking over een nieuwe processor genaamd A5X, 4G-connectiviteit, een retina-scherm met HD-resolutie van 2048×1536 pixels en een nieuwe camera.

Om te beginnen is het ontwerp en het design van de nieuwe iPad ongewijzigd gebleven, maar alles bij elkaar heeft deze nieuwe iPad dus wel flink wat betere specificaties dan zijn voorganger, de iPad 2. Apple heeft de term ‘iPad 3’ niet gebruikt, dus de nieuwe iPad heet waarschijnlijk gewoon ‘iPad’, beetje verwarrend maar wellicht verandert dit nog.

Apple heeft het voor elkaar gekregen om gebruik te maken van een retina-scherm waardoor het contract, de kijkhoek en de kleuren nog beter zullen zijn dan bij de voorgaande iPads. Ook zal het beeld een stuk scherper zijn doordat er gebruik wordt gemaakt van een hogere resolutie, het formaat van de iPad is namelijk ongewijzigd, dit blijft 9,7 inch. Retina-schermen zijn overigens niet nieuw, verschillende iPhones beschikte er al over maar nog nooit een iPad.

De nieuwe processor, de A5X-chip, dit is een upgrade van de A5-chip die in de iPad 2 is te vinden. Het is een dual-core model en is volgens Apple twee keer zo sterk in het grafische werk dan zijn voorganger. De A5X-chip kan volgens Apple concurreren met andere mobiele quad-core processoren. Iets wat niet ongeloofwaardig hoeft te zijn, we hebben ook al nieuwe dual-core processoren van Qualcomm gezien die op sommige punten beter presteren dan de quad-core Tegra 3 processor van NVIDIA.

Apple heeft er ook voor gekozen om de camera van nieuwe iPad te vervangen door een 5 Megapixel model. Deze is hiermee een stuk beter dan zijn voorganger en is nu ook in staat om video’s op te nemen in 1080p, oftewel HD-resolutie.

Als we verder gaan kijken naar de overige upgrades dan zien we 4G-connectiviteit, iets dat voor de Amerikanen vooral erg handig is, zij hebben al een 4G-netwerk. In Nederland zitten we echter nog op 3G en geen van de Nederlandse telecomoperators maakt vaart om een 4G-netwerk uit te rollen. De verwachting is dat er pas op zijn vroegst in 2013 wordt begonnen met het opzetten van 4G in Nederland.

De prijs en opslagcapaciteit van de nieuwe iPad is ongewijzigd, wederom verschijnt er een 16GB, 32GB en 64GB variant. De 16GB variant begint bij 499 dollar met alleen WiFi-connectiviteit, wat voor ons in Nederland betekent dat de nieuwe iPad vanaf 479 euro verkrijgbaar zal zijn. De iPad 2 zal voorlopig nog in de handel blijven en zal 100 euro goedkoper worden aangeboden, vanaf 379 euro.

De nieuwe iPad zal vanaf vanavond te pre-orderen zijn via de website van Apple en vanaf 23 maart is de iPad ook daadwerkelijk in de Nederlandse winkels te vinden. Nederland heeft hiermee niet de primeur, de Amerikanen kunnen al vanaf 16 maart de nieuwe iPad krijgen.