1 min

Kabelbedrijf Ziggo zal eind mei klaar zijn om de nieuwe modulatietechniek QAM256 volledig in te zetten, hierdoor wordt het probleem van een te kort aan bandbreedte opgelost.

Een eerdere poging om het probleem tegen te gaan door het aantal analoge tv-kanalen terug te brengen naar 25, bood geen uitkomst. Ziggo is nu bezig met het testen van de modulatietechniek QAM256. Op dit moment gebruikt het nog QAM64. Bij de nieuwe techniek kan er op één frequentie 50,6 Mbit/s aan data gebruikt worden in plaats van 38 Mbit/s. QAM256 is daarentegen wel een stuk storingsgevoeliger.

De overstap naar QAM256 is voor Ziggo echter zeer belangrijk wil het bedrijf het aanbod van HD-kanalen zo volledig mogelijk houden. Volgens een woordvoerder van Ziggo is het bedrijf eind mei klaar met de omzetting.

Wat Ziggo met de vrijkomende brandbreedte gaat doen is nog niet helemaal duidelijk, al kondigde Ziggo eerder de HD-kanalen MTV NL HD, Nickelodeon HD en Comedy Central HD aan welke eind mei aan het HD-zenderaanbod toegevoegd gaan worden.