Microsoft heeft aangekondigd dat er vier edities van Windows 8 beschikbaar komen. Naast een standaardversie van Windows 8 zullen er ook een Pro-, Enterprise- en ARM-versie komen, waarbij de laatste om is gedoopt tot Windows RT.

Windows 8 is de officiële naam voor de standaard x86- en x64-editie. Een nieuwe functie voor de standaardversie is de mogelijkheid om op elk moment van taal te wisselen, dit was voorheen slechts beschikbaar bij de Enterprise en Ultimate edities van Windows.

Windows 8 Pro is bedoeld voor zakelijke en technische professionals en zal extra mogelijkheden krijgen voor BitLocker, boot vanaf VHD, Client Hyper-V, domein connectiviteit, encryptie en hosten van Remote Desktop. Er zal voor deze editie tevens een aparte Windows Media Center add-on beschikbaar komen. Windows 8 Enterprise beschikt over alle features van de Pro versie, plus extra functies voor IT organisaties, zoals pc management, geavanceerde beveiliging, virtualisatie en ondersteuning voor mobiliteit.

De aparte versie voor ARM-apparaten zal door het leven gaan als Windows RT en zal voorgeïnstalleerd zijn op PC’s en tablets met een ARM-processor. Windows RT is vooral bedoeld voor apparaten met een touchscreen en krijgt geoptimaliseerde versies van Microsoft Word, Excel, PowerPoint en OneNote meegeleverd.

De aankondiging is tegen de verwachtingen in, aangezien het register van de Windows 8 Consumer Preview een totaal van negen verschillende SKU’s toonde.

Hieronder de belangrijkste functies inbegrepen per Windows 8-versie, voor een volledige lijst kun je terecht op het blog van de Windows-ontwikkelaars.

Feature Windows 8 Windows 8 Pro Windows 8 RT
Upgrades vanaf Windows 7 Starter, Home Basic en Home Premium X X
Upgrades vanaf Windows 7 Professional en Ultimate X
Windows Store X X X
Metro-interface applicaties X X X
Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote X
Encryptie X
Installatie van x86/x64 software X X
Windows Defender X X X
Verbeterde taakbeheer X X X
Wisselen van taal X X X
Betere ondersteuning meerdere monitoren X X X
Storage Spaces X X
Windows Media Player X X
ISO/VHD mount X X X
Mobiel internet ondersteuning X X X
Remote Desktop (client) X X X
Trusted boot X X X
VPN client X X X
BitLocker en BitLocker To Go X
Boot vanaf VHD X
Client Hyper-V X
Domain Join X
Encryptie bestandssysteem X
Group Policy X
Remote Desktop (host) X