2min Devices

‘HTC uitgesloten van Windows 8 bij lancering’

De Taiwanese technologiefabrikant HTC mag naar verluidt geen hardware uitbrengen met de aankomende versie van het Windows-besturingssysteem. Microsoft zou geen vertrouwen hebben in goede verkoopcijfers van HTC-producten en twijfelt aan de ervaring in het maken van tablets.

‘HTC uitgesloten van Windows 8 bij lancering’Dat melden anonieme bronnen tegenover Bloomberg. HTC heeft het al geruime tijd moeilijk, met een flinke omzetdaling, een leveringstekort van chipfabrikant Qualcomm en kende onlangs ook een verbod op de levering van enkele toestellen in de Verenigde Staten.

De eerste tablets draaiende op Windows RT, de ARM-versie van het nieuwe besturingssysteem, alsook andere apparaten met Windows 8 draaiende op processors van Intel, zullen later dit jaar uitgebracht worden door bedrijven als Toshiba, Acer, HP en Asus, welke meer ervaring hebben in het ontwikkelen van een tablet en betere verkoopcijfers hebben behaald in het verleden.

Microsoft voert een strakke controle uit over de eerste generatie ARM-apparaten om de kwaliteit te kunnen garanderen. Na een aantal gesprekken met HTC is besloten om niet met het Taiwanese bedrijf samen te werken, zo zeggen twee personen die bekend zijn met de zaak.

Daarnaast wilden de HTC-technici een Windows-apparaat ontwikkelen met een aangepast home-scherm, kenmerkend voor hun eigen apparaten, net als fabrikanten dat doen met Android. Microsoft ging hier echter niet akkoord mee en laat de Taiwanezen voorlopig dus buiten beschouwing. Eén van de bronnen meldt dat HTC volgend jaar in de tweede batch alsnog producten zou kunnen leveren.

Frank Shaw, woordvoerder van Microsoft, laat in een reactie weten dat HTC op dit moment en ook in de toekomst een belangrijke partner is, maar ging verder niet in op de geruchten. Sally Julien van HTC stelt tegenover Bloomberg dat het bedrijf voornemens is toekomstige versies van Windows te zullen ondersteunen. Ook Julien gaat niet verder in op de geruchten.

HTC heeft onlangs nog enkele toestellen met Windows Phone uitgebracht, zoals de HTC Titan welke een erg groot scherm bezit en de HTC Radar, een kleine maar toch snelle smartphone.

Bron:Bloomberg