Steve Wozniak, de man samen met Steve Jobs in de jaren ’70 Apple oprichtte, is niet te spreken over Siri. Volgens hem heeft Apple een steekje laten vallen toen het de spraakherkenningssoftware op haar nieuwste iPhone-model installeerde.

Wozniak zegt dat hij een groot fan was van Siri toen het nog zelfstandige partij was die aan de applicatie werkte. "Als je toen een vraag stelde begreep Siri tenminste wat je bedoelde", aldus Wozniak. Dat komt omdat Siri automatisch het antwoord zocht met behulp van Wolfram Alpha. Deze zoekmachine is in staat om woorden als ‘groter dan’ te vertalen in een wiskundige vergelijking.

Toen Apple Siri kocht, heeft het technologiebedrijf deze instellingen veranderd. Als een gebruiker een zoekopdracht geeft aan Siri, probeert de software een antwoord te formuleren met de zoekresultaten van Google. Het zoekalgoritme van deze zoekmachine is niet zo verfijnd als dat van Wolfram Alpha, dat het termen als ‘groter dan’ kan vertalen in een wiskundige vergelijking. Het resultaat is dat je in sommige gevallen onzinnige antwoorden voorgeschoteld krijgt.

Wozniak geeft twee voorbeelden van missers die Siri begaat. Als je vraagt wat de vijf grootste meren zijn in de VS, krijg je een overzicht met onroerende goederen. Toen Wozniak vroeg om een overzicht van de priemgetallen die groter zijn dan 87, kreeg hij een een aantal restaurants te zien die entrecôte voorschotelen (‘prime number’ lijkt ook wel erg veel op ‘prime rib’).

"Siri had slim genoeg moeten zijn om naar de woorden te kijken die je uitspreekt", aldus Wozniak. Weliswaar is het mogelijk om je zoekopdrachten met Wolfram Alpha uit te voeren in plaats van Google, maar dan moet de gebruiker daar wel de opdracht voor geven. Gebruikers zouden volgens Wozniak niet hun hersenen hoeven te gebruiken: in plaats daarvan zou Siri automatisch moeten overschakelen naar Wolfram Alpha.

Ondanks dat de Apple-oprichter zeer teleurgesteld is, is hij wel hoopvol over de toekomst. Volgens hem zal Siri alleen maar beter worden, complete zinnen kunnen begrijpen en zodoende betere zoekresultaten weergeven.

Het is niet de eerste keer dat Wozniak stevige kritiek levert op Apple. Begin dit jaar veroordeelde de ontwikkelaar en ondernemer het mobiele besturingssysteem iOS 5. Hij stelde dat Android op veel vlakken beter was dan iOS 5. Het uitvoeren van voice commando’s werkt beter op Android. Ook het ingebouwde navigatiesysteem functioneert volgens Wozniak op Android-toestellen beter dan op de iPhone. Smartphones met Android waren volgens hem altijd erg ingewikkeld, maar ze worden steeds gebruiksvriendelijker.