Eric Schmidt, de voorzitter van internetbedrijf Google, heeft tegenover de subcommissie van de Senaat verklaard dat Siri een "significante ontwikkeling" is. Hij vermoedt dat de spraakherkenningssoftware zelfs een bedreiging kan vormen voor de zoekmachine van Google.

De subcommissie van de Senaat onderzoekt of Google zijn machtspositie voor het online zoeken naar informatie al dan niet misbruikt. Wat Schmidt in feite met zijn opmerking zegt is dat Google wel degelijk concurrentie heeft en dat het internetbedrijf om die reden dus geen monopolist kan zijn.

"Enkele weken voor de hoorzitting lanceerde Apple met Siri een nieuwe zoektechnologie", aldus Schmidt tegenover de subcommissie. Hij betoogde dat Apple met Siri wel eens een grote hap zou kunnen nemen uit het marktaandeel van Google’s zoekmachine. Schmidt noemde Siri een "Google killer" en "het toegangspunt van Apple tot de zoekmachinemarkt".

Vorig jaar typeerde Schmidt Apple en Facebook als "geen serieuze dreiging" voor Google, maar zei tegenover de onderzoekscommissie dat hij er goed mnaast zat. Siri is volgens hem een "significante ontwikkeling" waarmee Apple een innovatie heeft geïntroduceerd in de wijze waarop wij informatie zoeken. Tegenover de subcommissie ontkende Schmidt dat Google een dominante positie heeft op de zoekmachinemarkt. "Door slim te investeren, extreem getalenteerde werknemers in dienst te nemen, erg hard te werken en een dosis geluk zijn wij erg succesvol gebleken", aldus Schmidt.

Informatie opvragen op het internet is zeer eenvoudig met Siri. Door een simpele opdracht in te spreken, kunnen iPhone 4S-gebruikers zeer snel achterhalen wat het bijvoorbeeld voor weer wordt deze week. Binnen enkele seconden geeft Siri antwoord op je vragen. Bij Google vergt het zoeken van antwoorden aanzienlijk meer tijd.

Enig nadeel is dat Siri momenteel alleen in het Engels, Frans en Duits beschikbaar is. Voor een Nederlandse versie zullen we waarschijnlijk tot eind volgend jaar of begin 2013 moeten wachten.