Met 60 uur aan nieuwe content per minuut is YouTube nog altijd een veelgebruikte dienst van Google. Dit weet Google zelf maar al te goed en daarom voorziet de zoekgigant de Android-versie van haar YouTube-applicatie dan ook opnieuw van een update.

Doordat Google ontzettend veel te melden heeft op haar I/O-evenement is het bijna opmerkelijk te noemen dat het nieuws rondom een update voor de Android versie van de YouTube-applicatie een beetje in het niet valt. Dit betekent echter niet dat het nieuws daarom minder belangrijk is. Google is zich namelijk maar al te goed bewust van het feit dat YouTube een zeer belangrijk product is uit haar portfolio, waar ongetwijfeld veel inkomsten mee worden gegenereerd.

Tijdens de keynote van donderdagavond heeft Google bekend gemaakt een update uit te brengen, welke het preloaden van video’s mogelijk gaat maken op Android-systemen. Gebruikers kunnen voortaan video’s tijdelijk opslaan in het cache-geheugen vanuit geabonneerde kanalen. Hiervoor dient een smartphone of tablet wel voldoende opgeladen te zijn en natuurlijk moet er ook een verbinding met een WiFi-netwerk actief zijn. Om de functie te activeren, dient men enkel het vakje "Preload" aan te vinden in de instellingen van de applicatie.

Volgens Andrey Doronichev, baas van YouTube-mobile, moet deze nieuwe functie voorkomen dat gebruikers onder het kijken van een video meerdere keren de content moet pauzeren om te wachten tot de applicatie genoeg heeft gebufferd. Door de nieuwe de nieuw technologie zouden video’s nu soepeler getoond moeten worden.

Naast de introductie van preloading heeft Google er ook voor gekozen om de interface eens goed onder handen te nemen. Dankzij de update zal de applicatie beter gebruik maken van de beschikbare ruimte, vooral bij kleine schermen. Dit resulteert in een nieuw navigatie-element aan de linkerkant van het scherm. Vooralsnog is de nieuwe versie van de Youtube-app enkel beschikbaar voor modellen welke draaien op Android 4.0. Google heeft laten weten bezig te zijn met het doorvoeren van de wijzigingen in eerdere versies van het besturingssysteem.