Hitachi heeft een nieuwe manier om data op te slaan getoond. Hitachi’s vinding maakt gebruik van glas van Quartz. Deze vorm van opslag kan volgens het Japanse bedrijf data voor miljoenen jaren vasthouden, indien het glas onbeschadigd blijft gedurende die tijd.

Onderzoekers van Hitachi toonden de glazen opslag. Het ging om een plat stukje glas van twee bij twee centimeter. Het glas is daarnaast 2 millimeter dik. Dit glas kan 40 MB aan data opslaan per vierkante inch, wat ongeveer gelijk is aan een standaard CD. De data wordt in 4 lagen in binaire code in het glas gebrand, overigens zeggen de onderzoekers dat meer lagen toevoegen aan het glas, om zo meer opslag op te slaan, geen probleem is.

"Onderzoek in het bewaren van data voor latere generaties is al lange tijd niet echt veel verbeterd en de kans dat we informatie kwijtraken zou zelfs best verhoogd kunnen zijn", stelt onderzoeker Kazuyoshi Torii tegenover AFP. Torii verwijst naar CD’s en tape-opslag, deze opslagmedia gaan vaak minder dan een paar decennia mee. Aangetoond is dat de glazen opslag van Hitachi zelfs na verhitting tot 1.000 graden Celsius gedurende twee uur, inclusief de data, onbeschadigd bleef. Zelfs straling, water en de meeste chemicaliën kon het glas weerstaan. "Wij geloven dat de data op glas veilig zal zijn, zolang het glas niet gebroken wordt", zegt senior-onderzoeker Takao Watanabe.

De data opslaan is één ding, het daadwerkelijk lezen is iets heel anders maar volgens de onderzoekers is dat vrij makkelijk. Omdat de data wordt opgeslagen in een simpel binair formaat, is het makkelijk om data af te lezen, een simpele microscoop is het enige wat nodig is om aan de slag te gaan.