min

Tags in dit artikel

, , ,

Een nieuwe techniek moet ervoor zorgen dat de opslagcapaciteit van Hitachi’s harde schijven vier keer zo groot kan worden. Een volledige uitleg van deze techniek wordt deze week verwacht bij een conferentie in Tokio.

Door deze nieuwe techniek zal het mogelijk worden harde schijven te maken met een opslagcapaciteit van vier terabyte voor desktop-pc’s en één terabyte voor laptops. Het zal enkele jaren duren voordat deze techniek volledig uitgewerkt is en beschikbaar is voor consumenten.

De opslagcapaciteit wordt vergroot door de opnamekoppen te verkleinen, deze zijn nu zo’n 100 nanometer maar met de nieuwe techniek is het mogelijk deze te verkleinen naar 30 tot 50 nanometer. Deze techniek zal "current perpendicular-to-the-plane giant magneto-resistive" (CPP-GMR) gaan heten. Op dit moment hebben de Hitachi-schijven nog een opslagdichtheid van 200 Gigabit/inch2, met CPP-GMR zal dit 500 Gigabit/inch2 tot 1 Terabit/inch2 worden.

Verwacht wordt dat schijven die van deze techniek gebruik maken, in 2009 in de schappen liggen. Pas vanaf 2011 zal de technologie volledig benut worden.