1 min

VVD-Kamerlid Ard van der Steur wil dat het mogelijk moet zijn om nepaccounts op sociale media te gebruiken om potentiële kindermisbruikers te ontmaskeren.

Uit een aantal kamervragen die Ard van der Steur, kamerlid van de VVD, gisteren stelde, blijkt dat hij het niet eens met de uitspraak van de rechter in de pedozaak Leiden. Daar gaat een 36-jarige Leidenaar vrijuit omdat de politie een "lokpuber" inzette, daardoor is de aanhouding onrechtmatig. De man zou denken dat hij met een 13-jarige jongen in contact was en zou de jongen hebben geprobeerd over te halen tot seksuele handelingen.

Van der Steur vraagt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie of de uitspraak van de rechter, dat de inzet van de "lokpuber" niet werd geaccepteerd, een goede conclusie was. Ook wilde Van der Steur weten of hij het eens is met zijn mening dat de inzet van namaakaccounts door de politie op populaire sociale sites mogelijk moet zijn om potentiële misbruikers te identificeren en gevaar voor gewone gebruikers te voorkomen.

Van der steur vraagt als laatste ook nog welke aanpassingen van wet- en regelgeving nodig zijn om inzet van "lokpubers" mogelijk te maken en wanneer minister Opstelten hiervoor met een voorstel zal komen.