Microsoft brengt een lijst van hardware-eisen naar buiten waar OEM producenten zich aan moeten houden, als ze een apparaat met Windows Phone 8 op de markt willen brengen.

Om gebruik te mogen maken van Windows Phone 8, moet er minimaal 512MB werkgeheugen aanwezig zijn, dit kan oplopen tot 1GB wanneer de smartphoneproducent een scherm met een hogere resolutie in de smartphone wil zetten. Ook stelt Microsoft dat er minimaal een dual-core processor uit de Qualcomm Snapdragon S4-serie aanwezig moet zijn.

Verder wil Microsoft een aantal zaken terug zien in de telefoon die vele smartphonegebruikers sowieso verwachten. Zo moet er een camera aan de achterzijde aanwezig zijn die minimaal VGA-kwaliteit produceert, deze camera moet overigens wel flits bevatten en er moet een knop aanwezig zijn die speciaal bedoeld is voor de sluiter van de camera. Ook moet er een jackplug aanwezig zijn en wil Microsoft dat de apparaten ook minimaal 4GB flashgeheugen als opslagruimte bevatten.

Microsoft vindt ook dat alle apparaten een accelerometer, nabijheidssensor, ambient light sensor en micro-USB 2.0 moeten bevatten en ook moet het apparaat 802.11b/g- en Bluetooth-connectiviteit bieden. Het aanraakgevoelige scherm moet minimaal 4 aanraakpunten tegelijkertijd op het scherm kunnen registreren.