We zien pas net de eerste ARM Cortex-A15 processoren in apparaten als de nieuwe Samsung Chromebook en Google’s Nexus 10 tablet maar het streven naar kracht en efficiëntie gaat voort. ARM kondigt zijn nieuwe Cortex-A50 processoren aan.

De Cortex-A57 processor zal, volgens ARM, tot drie keer de prestaties kunnen leveren wanneer vergeleken met de high-end smartphones die vandaag de dag op de markt zijn. Dit terwijl ze niet meer energie zullen verbruiken als de huidige processoren. De Cortex-A53 processor zal in staat zijn de prestaties van de huidige high-end smartphones te kunnen leveren maar tegen slechts een kwart van het huidige energieverbruik.

De nieuwe processoren zijn overigens niet alleen verbeteringen qua efficiëntie, ze maken ook gebruik van ARM’s nieuwe 64-bit ARMv8 architectuur, ARM noemt de Cortex-A53 zelfs ’s werelds kleinste 64-bit processor. De nieuwe A50 processoren werken overigens prima met 32-bit ARM-applicaties. Overigens kunnen de A57 en A53 processoren ook prima samenwerken in een big.LITTLE configuratie, dit is een configuratie waarbij de zwakkere A53 processor alle taken uitvoert en waarbij de A57 alleen geactiveerd wordt wanneer de A53 het niet meer bij kan houden.

ARM produceert overigens zelf geen chips, ze ontwerpen alleen de chips en verkopen het intellectuele eigendom in licentie aan fabrikanten. De daadwerkelijke productie wordt overgelaten aan bedrijven als Qualcomm, AMD, NVIDIA en Samsung. Het kan dus nog even duren voordat de eerste fysieke A50 processoren zullen verschijnen. Verwacht wordt dat we de eerste chips in 2014 kunnen verwachten.