Bij de aankondiging van Windows Phone 8 maakte Microsoft slechts drie partners bekend: Nokia, HTC en Samsung. Er komt ten langen leste een vierde partij bij: Huawei. Het Chinese bedrijf zal de concurrentie aangaan met de partijen die grotendeels hun eerste toestellen al op de markt brachten.

Huawei heeft het eerste Windows Phone 8-apparaat inmiddels al uit de doeken gedaan. De smartphone zal de naam Ascend W1 dragen. De smartphone wordt voorzien van een scherm met een afmeting van 4 inch, een dual-core Snapdragon S4-processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz en 512MB werkgeheugen. De Ascend W1 biedt de gebruiker 4GB intern geheugen, wat uit te breiden is middels een micro SD-kaartje van maximaal 32GB. De accu heeft een capaciteit van 1950 mAh en het toestel is 1 centimeter dik.

Met deze specificaties mag het duidelijk zijn dat Samsung zich niet direct aan de high-end modellen van de concurrentie zal wagen, maar het rustig aan gaat doen met een goedkoper toestel. Daarmee gaat Huawei dus eerder de concurrentie aan met de HTC Windows Phone 8S en de Nokia Lumia 820.

Huawei heeft nog geen details bekend gemaakt over de prijs of datum waarop de Ascend W1 in de winkels zal belanden. Het Chinese bedrijf heeft wel bekendgemaakt dat het toestel in 2013 verwacht kan worden in de Verenigde Staten.